Sunday, December 12, 2010

Tanda-tanda Hati Seseorang itu Telah Mati


Assalamualaikum para pembaca sekalian. Adakah hati korang masih hidup ataupon telah mati? Taktahu bagaimana nak detect samaada hati anda telah mati atau masih hidup? Sini Daus nak kongsikan dengan korang semua.



Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:
                                                                    
1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.
2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda. 
3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.
4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.  
5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya. 
6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.
7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.  
8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.  
9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.    
10.Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil  pengajaran daripadanya. 

Semoga dengan panduan yang disampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.                            

Menurut Sheikh Ibni Athoillah Iskandari dalam kalam hikmahnya yang berikutnya; 
                                                               
Sebahagian daripada tanda mati hati itu ialah jika tidak merasa dukacita kerana tertinggal sesuatu amal perbuatan kebajikan juga tidak menyesal jika terjadi berbuat sesuatu pelanggaran dosa.                            
                                                                            
Mati hati itu adalah kerana tiga perkara iaitu; 
                           
1-Hubbul dunia (kasihkan dunia)                                            
2-Lalai daripada zikirullah (mengingati Allah)                            
3-Membanyakkan makan dan menjatuhkan anggota badan kepada maksiat kepada  Allah.                                                                    
                                                                            
Hidup hati itu kerana tiga perkara iaitu;                                  
1-Zuhud dengan dunia                                                      
2-Zikrullah                                                                
3-Bergaul atau berkawan dengan aulia Allah. 

Daus : Hati Daus telah Mati NAZAK.. T_T.. sob sob
So, bagaimana keadaan hati korang? korang boleh kongsikan dengan Daus jika tidak kisah. =)

19 comments:

sumpit said... Reply

alhamdulilah.. tazkirah hujung minggu... i folo u

| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

atOn said... Reply

(~_~) jazakallahukhairan..

Fuziani JSR said... Reply

Mohon copy n3 tuan blog utk simpanan... N3 yang menarik utk dikongsi.

Haw said... Reply

tak berani nak jawab sendiri nanti tak jujur or terperasan je..

auni said... Reply

jgn lalai dengan nikmat yang kite ade ari ni,, huhuuh tenkiu 4 da tzkrah

nursayidatina said... Reply

menarik :)

eiela said... Reply

terima kasih kerana berkongsi, nice info nih. dah sedia untuk mati.

.::: Princess MOMOY :::. said... Reply

salam. thx for sharing this info
really appriciate

Dear tolong support Momoy dari kumpulan 10 juga yer No. 382 di BPM yer. Much thx
MY RECENT POST : ETUDE HOUSE - Korean Cosmetics

Jangan lupa VOTE Momoy di BBPM No. 382 !!

Aisyah AR said... Reply

Good artikel. Thanks for the sharing. Sya nak copy simpan ya....

little cart00n said... Reply

thanks utk entry ni ya! :)

Daus Ramli said... Reply

sesiapa yang nak copy, copy la..
Daus pon copy je..
Tuan dia cakap kalau nak copy benda yang elok, x payah mintak kebenaran.. =)

Arez Razin said... Reply

nice share bro :)

abun said... Reply

nice tazkirah,seb bek hati ni xmati lagi.Banyak2kn la beristigfar...

TkLyna said... Reply

Assalamualaikum..amat bermanfaat.. may Allah bless u

Cik kEChiks said... Reply

Thanks for the info!

Daus Ramli said... Reply

@ Cik kEChiks : tq..just sharing :)

Burp said... Reply

nice post :)

amry said... Reply

nice sharing daus...aku pun nazak :(

+akufobia+ said... Reply

hatihati.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...